You are currently viewing Meet potentia: the Story behind the Scenes (Γνωρίστε την potentia: Η ιστορία πίσω από τα παρασκήνια)

Meet potentia: the Story behind the Scenes (Γνωρίστε την potentia: Η ιστορία πίσω από τα παρασκήνια)

Συνέντευξη της Χρυσούλας Β. Πατρικίου, CEO/Founder potentia, στο περιοδικό Margin Call, τεύχος Μαρτίου 2019

1. Ποια ήταν η βασική κινητήρια δύναμη για τη σύσταση της potentia

Προέρχομαι από τον κλάδο της πολιτικής αεροπορίας, τον οποίο υπηρέτησα με ιδιαίτερη αφοσίωση για περίπου δεκαπέντε χρόνια εκτελώντας καθήκοντα τριών βασικών ρόλων: Profiler επιβατών πτήσεων υψηλού κινδύνου, Εκπαιδεύτρια σε Θέματα Ελέγχου & Ασφάλειας και Επιθεωρήτρια Ποιότητας. Η επαγγελματική μου εμπειρία σε διεθνή αεροδρόμια ευρωπαϊκών χωρών με εστίαση στην Ολική Διαχείριση Ποιότητας (TQM), στη διαχείριση κρίσεων, στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων ασφάλειας Αεροσταθμών με βοήθησε να αναπτύξω σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα διαχείρισης ανθρώπων. Η επαφή μου με ανθρώπους που λειτουργούσαν σε πολυεθνικά και πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα αερολιμένων ήταν μια δυναμική και καθοριστική εμπειρία που με δίδαξε την ανεκτίμητη αξία, τη γνώση και τον σεβασμό για τον ανθρώπινο παράγοντα. Είμαι πολύ περήφανη για τη διαδρομή μου αυτή και κυρίως είμαι ευγνώμων για τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν, με εκπαίδευσαν και με βοήθησαν να ορίσω και να σχεδιάσω το ‘αποτύπωμα’ μου. Η potentia αποτελεί το προσωπικό και επαγγελματικό μου αποτύπωμα εμπνευσμένο από τον άνθρωπο και σχεδιασμένο να υπηρετήσει τον άνθρωπο.

 

2. Ποια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την οργανωτική δομή της potentia και την διαφοροποιούν ως επιχείρηση στην ελληνική και διεθνή αγορά

Η δομή της potentia ξεκινά από το σύμβολο της, την Σπείρα. Αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα γεωμετρικά σχήματα που απεικονίζει ένα συνεχές ταξίδι δημιουργίας και εξέλιξης. Είναι μία κινητήρια δύναμη έμπνευσης και συνεχούς προσωπικής αναγέννησης. Το λατινογενές όνομα potentia (δύναμη, ικανότητα, επιτυχία) ήρθε να επισφραγίσει τα παραπάνω. Ακολούθησε η φιλοσοφία ότι ‘Είμαστε άνθρωποι και απευθυνόμαστε σε ανθρώπους’. Η προσέγγιση μας λοιπόν -ως κατ’ ουσίαν ανθρωποκεντρική- βασίστηκε στο επιχειρηματικό μοντέλο human-to-human (h2h) που οδήγησε τελικά στη σύσταση μιας καινοτόμου επιχείρησης σχεδιασμένης να αλληλεπιδρά με ανθρώπους εφαρμόζοντας ένα ολιστικό σύστημα τριών πυλώνων:

Αξιολόγηση (Assessment) με τη χρήση αξιόπιστων και διεθνώς αναγνωρισμένων ψυχομετρικών εργαλείων. Το σύστημα διαχειρίζεται o Επιστημονικός Σύμβουλος, Ψυχολόγος και Ψυχομέτρης κ. Ναούμ Καραμηνάς M.Sc.  (Psychometrics & Assessment Executive|M.Sc. Industrial-Organizational Psychology) που ειδικεύεται στην Οργανωτική Ψυχολογία, στη Σχεδίαση Ψυχομετρικών Εργαλείων και Προγραμμάτων Αξιολόγησης, Εκπαίδευσης, Θεραπείας και Διαχείρισης Ανθρώπων σε κρίσιμα περιβάλλοντα (Πολεμική & Πολιτική Αεροπορία, Ναυτιλία, ιδιωτική και δημόσια Ασφάλεια).

Ενδυνάμωση (Empowerment) μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης σε προσωπικές δεξιότητες (soft skills) που διευθύνει ο κ. Σπύρος Κοττώρης MBA (Learning & Development Manager) πιστοποιημένος Εκπαιδευτής και Executive Coach με διεθνή επαγγελματική εμπειρία σε απαιτητικούς κλάδους (Ναυτιλία, Πολυεθνικούς Οργανισμούς Χρηματοπιστωτικά & Ασφαλιστικά Ιδρύματα), με ειδίκευση στη χρήση εκπαιδευτικών μεθόδων συνδυασμένης διαδραστικής μάθησης.

Ευεξία (Wellness) προσφέροντας εναλλακτικούς τρόπους σωματικής και ψυχικής υγείας μέσω αθλητικών δραστηριοτήτων και  διοργάνωσης σεμιναρίων υγιεινής διατροφής και ομαδικών συνεδριών μαγειρικής που επιμελούνται ο Dennis Χριστοδουλάτος, πιστοποιημένος προπονητής αθλητικών outdoor/indoor δραστηριοτήτων και ο σεφ Ιάκωβος Απέργης που με τη μαγειρική του ευφυΐα προσφέρει μια απολαυστική εμπειρία συνεργασίας.

Εκτιμώντας το ανθρώπινο κεφάλαιο (human capital) ως το πλέον πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο κάθε δυναμικού, σύγχρονου και επιτυχημένου οργανισμού, η potentia εστιάζει και εξειδικεύεται σε ανθρώπους που απασχολούνται σε κρίσιμα περιβάλλοντα εργασίας, όπως στη Ναυτιλία και στην Αεροπορία ανταποκρινόμενη πλήρως στις απαιτήσεις που ορίζουν Διεθνείς Κανονισμοί.Το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα έγκειται στην θεμελιώδη αρχή και αξία της potentia «Οι Άνθρωποι της potentia σκεφτόμαστε και ενεργούμε ανεξάρτητα μαζί“ (Potentia people, think and act independently together). Για το λόγο αυτό δεν σχεδιάζουμε τυποποιημένες λύσεις. Εμπνέουμε τους πελάτες μας να γίνουν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας σχεδιασμού προγραμμάτων και εργαλείων και συν-δημιουργούμε τις αποτελεσματικότερες λύσεις που ανταποκρίνονται απόλυτα στις ανάγκες τους και κυρίως ξεπερνούν τις προσδοκίες τους.

3. Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι η εφαρμογή των συστημάτων της potentia συνδράμουν στην ελληνική Ναυτιλία?

Στη Ναυτιλία, οι εκπαιδεύσεις σε προσωπικές δεξιότητες και η αξιολόγηση ανθρώπων με τη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων εκτιμώνται πλέον ως δείκτες απόδοσης (KPIs) των operators όταν επιθεωρούνται από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου (Shell, BP, ExxonMobil).  Συγκεκριμένα, ο ΙΜΟ με τις τροποποιήσεις της Διεθνούς Σύμβασης της Μανίλα (STCW convention/STCW code) προσφέρει βελτιωμένα πρότυπα εκπαίδευσης των ναυτικών εισάγοντας για πρώτη φορά απαιτήσεις κατάρτισης Ηγεσίας και Διοίκησης (IMO Model Course 1.39, Leadership & Teamwork), όπως και το πρόγραμμα TMSA3 της OCIMF με τις 13 Αρχές και τα αντίστοιχα αναθεωρημένα KPIs εισάγει απαιτήσεις που επικεντρώνονται στον Ανθρώπινο Παράγοντα προωθώντας ένα σύστημα διαχείρισης ικανοτήτων ως εργαλείο για την αξιολόγηση των soft skills που συμπληρώνουν τα hard skills (τεχνικές δεξιότητες) των ανθρώπων της ναυτιλίας.

Για πρώτη φορά ουσιαστικά, δίνεται η δυνατότητα στη διαχειρίστρια εταιρεία να επιτύχει την μετάβαση της σε ανώτερο επίπεδο επίδοσης και απόδοσης των πρακτικών της δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο εργαλείο Σχεδιασμού – Δράσης – Αξιολόγησης – Βελτίωσης των συστημάτων της και κυρίως των Ανθρώπων που τα διαχειρίζονται.

Στη διαδικασία αυτή η potentia αναλαμβάνει να επενδύσει στο ανθρώπινο κεφάλαιο της ναυτιλιακής βιομηχανίας συνεισφέροντας αποτελεσματικά στην Αξιολόγηση, Εκπαίδευση και Ανάπτυξη των Ανθρώπων που την υπηρετούν. Μέσα από συστηματική έρευνα και μελέτη Διεθνών Κανονισμών, απαιτήσεων καθώς και αποτελεσμάτων αξιολογήσεων που καταγράφηκαν από oil majors (observations,suggestionς for improvement,non conformities), η εξειδικευμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων τής potentia έχει προσαρμόσει τις εκπαιδεύσεις, τα βιωματικά εργαστήρια και τα επιστημονικά ψυχομετρικά εργαλεία εστιάζοντας στις 4 βασικές παραμέτρους του OCIMF/TMSA3:

  • Management, Leadership and Accountability
  • Recruitment and Management of Shore-based Personnel
  • Recruitment and Management of Vessel Personnel
  • Wellbeing of Vessel Personnel

Η potentia καθοδηγεί και εμπνέει τον Άνθρωπο που προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Ναυτιλία -είτε από την ξηρά είτε από τη θάλασσα- να βιώσει μια συνειδητή εσωτερική αλλαγή καλλιεργώντας την δια βίου γνωσιακή-μαθησιακή κουλτούρα (knowledge–workerς & learning –workerς) προκειμένου να αναπτύξει μία δυναμική προσωπικότητα ικανή να διαχειριστεί τις επερχόμενες προκλήσεις ως ευκαιρίες, να αναζητήσει τις λύσεις πίσω από τα προβλήματα, να αναγνωρίσει τον κίνδυνο πριν γίνει απειλή, να λάβει τις σωστές αποφάσεις και να καθορίσει την πορεία των πραγμάτων.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για εμάς είναι ότι η εντυπωσιακή ακρίβεια και αποτελεσματικότητα των συστημάτων μας είναι μετρήσιμη και κυρίως επιβεβαιωμένη από τους ανθρώπους που μας τιμούν με την εμπιστοσύνης τους και προσθέτουν αξία στο όραμα και την αποστολή της potentia.

“Η Arcadia Shipmanagement στα πλαίσια ενδυνάμωσης των προσωπικών δεξιοτήτων του shore based προσωπικού και των ναυτικών της, και προκειμένου να συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις της STCW και TMSA3 με εκπαίδευση των πληρωμάτων της σε σεμινάρια διαπροσωπικών δεξιοτήτων (soft Skills) συνεργάζεται εδώ και καιρό με την Potentia, την εταιρεία που ηγείται στον κλάδο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης (Learning & Development) του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και της Αξιολόγησης (Assessment) με τη χρήση επιστημονικών ψυχομετρικών tests. Έχοντας παρακολουθήσει ο ίδιος και οι συνεργάτες μου αρκετά βιωματικά σεμινάρια της Potentia μας ενθουσίασε η μέθοδος προετοιμασίας, σύνθεσης και παράδοσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οι θεματικές ενότητες της κάθε εκπαίδευσης επιλέγονται πάντα από κοινού, το «καινοτόμο» περιεχόμενο ξεφεύγει από τις τετριμμένες «συνταγές» απλής παρουσίασης ενός σεμιναρίου προσκαλώντας τους συμμετέχοντες σε μια διαδικασία αυτοαξιολόγησης και δέσμευσης για τη βελτίωση και ενδυνάμωση των προσωπικών τους ικανοτήτων. 

Οι εκπαιδευτές της potentia, επαγγελματίες του χώρου, κερδίζουν  την εμπιστοσύνη των εκπαιδευομένων από την πρώτη στιγμή. Φροντίζουν πάντα να κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο και να υποβάλουν τους εκπαιδευόμενους σε συνεχή διαδικασία διάδρασης με τους συνεκπαιδευμένους τους, μέσα από βιωματικά εργαστήρια, θεωρητική ανάλυση, εκπαιδευτικά παιχνίδια (role play), ανάλυση περιπτώσεων (case studies). Η γνώση που αποκομίζουν και η εμπειρία που βιώνουν, έχουμε αξιολογήσει ότι έχει ήδη πρακτικά αποτελέσματα στον τρόπο που λειτουργούν στον χώρο εργασίας.

Συγχαρητήρια στην Potentia, που με την σημαντική συνεισφορά της στην ανάπτυξη των   διαπροσωπικών δεξιοτήτων καλύπτει μια έλλειψη και βασική ανάγκη των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ναυτιλίας.” Δημήτριος Ματθαίου | CEO Arcadia Shipmanagement & Aegean Bulk | Chairman Green Award Foundation

Διαβάστε την συνέντευξη και εδώ:http://libertypress.gr/margin-call/

http://libertypress.gr/maritime-intelligence/

 

Leave a Reply